Blog tvlooy

Drie tech conferences op een rij

PHPBenelux, FOSDEM, Puppetcamp | February 05, 2013

Dit artikel is geschreven voor Intracto en verscheen voor het eerst op de Intracto blog op Februari 5, 2013.

PHPBenelux Conference

De eerste tech conference van 2013 was voor mij PHPBenelux conference. Het was al de vierde keer dat deze conferentie georganiseerd werd. Mijn eerste ontmoeting met PHPBenelux was in 2010, toen ik eerder toevallig een ticket voor de conferentie kon bemachtigen. Maar, de hoge kwaliteit van de presentaties en de uitstekende locatie maakten dat ik er de daarop volgende edities zeker weer bij wilde zijn.

Ook dit jaar heeft het PHPBenelux team een geweldig resultaat neergezet. Je hoeft me hier niet voor op mijn woord te nemen, kijk gerust op Joind.in naar de slides en feedback die gegeven werd. Opnames van de sessies worden nog gepubliceerd in de loop van het jaar. Iets om naar uit te kijken, want met 3 gelijktijdige rooms zijn er natuurlijk altijd 2 presentaties die je zelf niet gezien hebt:

De talks komen online

We waren dit jaar aanwezig met een grote delegatie. Intracto kon ook voor het eerst zijn steun aan de community onderstrepen door sponsor te worden van de PHPBenelux conference. Dat we deel uitmaken van de PHP community, daar zijn we namelijk trots op.

Met internationale sprekers die nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling van PHP zelf en frameworks die er zich op baseren, is deze conferentie één van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen voor PHP developers. Het is ook een uitstekende gelegenheid om bij te praten met partners, concullega's en tweeps die je niet elke dag ziet. Ik kijk alvast uit naar de jubileum editie van volgend jaar.

Puppet Camp Ghent

De volgende conference op het programma was Puppet camp. Puppet is een open source configuration management tool. Hiermee kan je een IT infrastructuur automatiseren en beheren doorheen zijn levenscyclus. Van provisioning tot configuratie, patch beheer en compliance.

Puppet iteratieve cyclus

Deze conference was nieuw voor mezelf, maar met talks als "Puppet, what not to do", "Testing Puppet modules" en "Replacing that growing exec with a provider" was dit een zeer goed moment om onze Puppet kennis naar een volgend niveau te brengen.

Voor beginners was er een Puppet workshop en de tracks werden ook nog eens live gestreamed. Ook onze hosting partners waren aanwezig, een goed moment dus om devops in de praktijk te brengen en te overleggen met experts.

FOSDEM

De laatste conference in het rijtje was FOSDEM. En dit is niet de minste. Mijn eerste bezoek aan FOSDEM (Free and Open Source Developers European Meeting) was al in 2003. Op FOSDEM is er voor elk wat wils, er zijn namelijk maar liefst 24 rooms waar gelijktijdig presentaties worden gegeven.

Dit jaar was er voor de eerste keer een "PHP and friends" devroom, georganiseerd door Lorna Mitchell en met hulp van Michael Maclean. Al snel bleek PHP meer vrienden te hebben dan verwacht, want de devroom was veel te klein en moest tot 2 maal toe uitgebreid worden.

PHP room over capaciteit

De sprekers en onderwerpen waren dan ook uitnodigend. "How Google builds webservices", "beanstalkd", "Nginx and PHP match made in heaven", ... Ik denk dat deze devroom zeker voor herhaling vatbaar was. Verder is het op FOSDEM altijd leuk om nieuwe dingen te zien en te test-driven, van Firefox OS tot de laatste nieuwe versie van je favoriete Linux distributie.

E-commerce met Vespolina

Een van de meeste interessante projecten waar ik kennis mee maakte was echter Vespolina. Het Vespolina project tracht e-commerce componenten te bouwen die in feite framework agnostisch zijn. Dit wil zeggen dat je ze zou moeten kunnen integreren met Symfony2, maar ook met Zend Framework 2 of een ander framework. Vespolina gaat nog een stapje verder en tracht ook een volledige e-commerce oplossing te bouwen, gebaseerd op Symfony2 en gebruik makend van deze e-commerce componenten.

Men verwacht dat er in Q2 dit jaar enkele componenten stabiel zullen zijn. Het is dus nog wel even wachten tot dit een oplossing is die we in productie omgevingen gaan tegenkomen. Maar toch een veelbelovend project waar we een oogje op gaan houden.

What's up next?

De eerste weken staan er niet meteen nieuwe conferenties op het programma. Maar, we hebben zeker genoeg inspiratie opgedaan om een paar weken zoet te zijn.

Het Intracto team heeft zeker wat bijgeleerd over message queuing met beanstalkd, Gearman en ZeroMQ. Kwaliteitsbewaking met PHPUnit, Selenium, Sonar en Jenkins. Onze Nginx configuraties zullen onder de loep genomen worden en via Puppet geautomatiseerd.

Met PHP zijn we weer helemaal up to date gebracht in verband met de manier waarop PHP omgaat met geheugen, hoe annotations geïmplementeerd zijn, wat er nieuw is in PHP 5.4 en welke features we kunnen verwachten in PHP 5.5.

Automate all the things

Verder is het echt te veel om hier in detail te bespreken. Ik raad iedereen aan om volgend jaar deze conferences zelf een bezoekje te brengen. Of om een keertje een PHPBenelux of Drupal User Group meeting bij te wonen.